Match Preview: Sarawak vs Sime Darby


Assalamualaikum & salam sejahtera Sayotters sekalian!

Match tinggal 4 hari lagik, FAM dah awal menghangatkan suasana perlawanan dengan tuduhan tanpa bukti berkenaan dengan ‘match fixing’ melibatkan pasukan Sarawak.

Rasanya FAM akan soal mcm tok:

  • “Apa dimakan player team Sarawak sampei sik pernah kalah?”
  • “Hebat na management FAS, stadium mala penuh. Ada pergi kursus sine-sine kah? FAM maok blaja ngan tak orang”
  • “Siapa Bobby Gonzales?”
  • “Dengar khabar jersi bola Sarawak warna merah sold out! Brand apa ya? Sapa design kacak gilak sampei sold out?”
  • “Tahun depan Sarawak ambik player import ney gik?”

Part ya kita biarkan, anggap macam drama Hindustan. Hero biasanya akan menang part ending cerita. Hehehe..

Admin meli tiket tok marek pesan ngan kawan. Mujur sempat. Perkhabaran dari Lea Sport Centre tiket berbumbung area 'B' dah sold out! Tinggal area 'A' jak lagik..

Admin meli tiket tok marek pesan ngan kawan. Mujur sempat. Perkhabaran dari Lea Sport Centre tiket berbumbung area ‘B’ dah sold out jam 10 pagi tadik 1/10/2013! Tinggal area ‘A’ jak lagik..

Formasi kemungkinan Pasukan Sarawak

Sarawak dijangka mengekalkan kesebelasan utama dengan menggunakan formasi 4-4-2. Berikut adalah pemain yang bakal diturunkan.

Player Ratings:

Christian Abbiati

Sani Anuar  (Goalkeeper)
Beberapa kali menyelamatkan cubaan 1 by 1 dan cubaan berbahaya Sime Darby. Perlu mengekalkan kosentrasi untuk mengelak gawang dibocori Karlo Primorac.

Christian AbbiatiRamesh Lai (Left back)

Pengalaman luas beliau sangat membantu apabila berjaya mengekang serangan di sebelah kiri. Usia sudah menjangkau 33 tahun tapi main kedak umo 20an. Mr Reliable Man

Christian AbbiatiRonny Harun (Centre Back)

Centre back kental ini pada perlawanan pertama berjaya mengekang Karlo Primorac. Diharap agar lontaran jauh nya menghasilkan gol pada Sabtu ini.

Christian AbbiatiHairol Mokhtar (Centre Back)

Ketinggian tubuh badan sangat diperlukan dalam mengekang taktik hantaran tinggi Sime Darby. Keupayaan mengekalkan ketenangan dibahagian pertahanan menjadi rahsia kekebalan Sarawak.

Christian AbbiatiMafry Balang (Right Back)

Muka yang ganas menyebabkan pasukan lawan jarang-jarang attack sebelah kanan gol. Coba kitak orang perati Sabtu tok mun sik percayak. Perlu lebih fokus melakukan hantaran agar tidak dipersiakan.

Christian AbbiatiZamri Morshidi (Right Wing)

Pada perlawanan pertama agak kelam kabut gaya permainan. Perlu lebih berani membawa bola dan menghasilkan sesuatu either carik free kick, corner kick or long throw. Kelebihan utama Zamri adalah mempunyai kelincahan tapi perlu lebih konsisten.

Christian AbbiatiGuy Bwele (Center Midifield)

Guy Bwele general midfield Sarawak. Kali tok fungsi nya lebih kepada merencana gerakan menyerang. Perlu lebih berhati-hati masa polah tackle sebab asal nya tackle kakya dirik pun injured. Admin rasa nya akan score sabtu tok.

Christian AbbiatiJunior Eldstal (Centre Midfield)

Perlu bijak menggunakan kelebihan ketinggian fizikal untuk membantu pertahanan dan juga ketika mempunyai peluang set pieces. Dengan adanya Junior, centre back Sarawak akan kurang terdedah dengan bahaya ketika asakan bola tinggi.

Christian AbbiatiJoseph Kalang Tie (Left Wing)

Masa lawan Sime Darby barang kali JKT terkejut dengan olah si Firdaus lom papa lalu nak manas. Kali tok main rah stadium kita pun ucakk.. Macam biasa kali tok pakei mood Lionel Messi

Christian AbbiatiMuamer Salibasic (Attacking Midfielder)

Get the ball and pass to him! Holding ball nya bagus.. Winger terutama Bobby Gonzales, JKT & ZM33 perlu bijak menggunakan kesempatan semasa Muamer hold ball untuk melakukan larian off ball ke depan. Mun nya sik passing, pesit telinga..

Christian AbbiatiBobby Gonzales (Killer Machine)

Pada perlawanan Liga Premier 2013, Bobby Gonzales menjaringkan gol kemenangan menentang Sime Darby. Seperti juga penyerang lain di dunia. Jentera midfield mesti banyak create chance untuk membolehkan Bobby melakukan finishing. Admin pun rasa Bobby akan menghasilkan gol Sabtu tok.

Imbasan Liga Premier 2012/2013

Image

Bobby Gonzales menghasilkan gol kemenangan menentang Sime Darby dolok sekaligus memecah rekod tanpa kalah mereka. Coba perati menar-menar score tok. Shoot sampei bisak net tiang gol ya!

Ramalan Admin:

Minima: Sarawak menang 2-0

Maksima: Sarawak menang 5-0

Pemain yang perlu diberi perhatian

Image

Firdaus.. Main right back Sime Darby.. Asal nya dapat bol klak semua kita neraiss BOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO…. ok?

Advertisements

Sila tinggalkan komen anda!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s