Sponsors

Assalamualaikum pembaca sekalian.

Alhamdulillah bersyukur ke hadrat Illahi kita telah ditemukan dan dipanjangkan usia untuk berada di dalam bulan Ramadhan yang penuh dengan keberkatan tok.

So, rami orang request dengan kamek coba explain dengan bahasa yang paling mudah step-step nak beli, jual balit ke sine dengan sapa dan sebagainya..

First sekali, sekadar nak refresh balit pengetahuan kitak orang tentang pelaburan emas. Konsep pelaburan emas tok sangat straight forward and mudah..

Ingat word tok,

Beli pada harga rendah, Jual balit pada harga tinggi

Mun masih juak sik faham tangar contoh tok: Pelaburan Meli Rumah

Katalah kitak meli rumah banglo pakei invest:

Tahun 2005: Rega dibeli RM200,000

Tahun 2012: Rega dah nait jadi RM500,000

Dah untung kah belum? Belum kitak untung

Pakenak belum untung? Sebab kitak belum jual rumah ya!

Dah kitak jual dengan new buyer baruk lah kitak jadi OKB – Untung RM300,000!

Gia lah juak konsep pelaburan emas.. Beli waktu rega rendah, jual pada masa rega dah tinggi!

Oooo senang jak padu…

Camya lah juak mun kitak molah pelaburan emas.. Katakan kitak meli emas Public Gold 100 gram..

Tahun 2012 – Beli emas tok rega RM17,200

Tahun 2014: Rega emas 100 gram dah jadi RM23,000

Nak dapat untung.. Jual emas ya barulah kitak mendapat keuntungannya..

Jual balit dengan sapa? Jual balit dengan kamek atau di ofis Public Gold!

Mun Jual balit dengan kedey di pasar terimak sik? Of course sidak terimak tapi berapa rega nak di ambik sidak (for sure rendah agik). Iboh kata emas Public Gold, emas dari kedey sidak pun gik tulak besar. Biasanya kedey tolak more than 20%.

Pahal jadi macam ya? Sebab kedey di pasar nun purpose dibukak bukan pakei investment, tapi pakei perhiasan.. Lekak meli dari kitak di lebur nya pakei polah dak rantey, gelang and etc..

Emas kedak gelang ngan rantey dapat pakei invest sik? Emas investment ada 2 bentuk jak. Jongkong emas dan dinar emas.. Reason nya adalah spread margin atau susut nilai lebih kecil.

Apa maksud spread margin? Beza rega PG SELL dan PG BUY. Kedak exchange rate juak.

Every year berapa banyak rega emas nait? Paling jaik rega emas nait every year is sekitar RM30 segram.

Berapa minimum rega nak beli emas? Sikda istilah minimum and maximum. Beli ekot berat emas yang ditawarkan. Refer harga sebelah kanan tok diat rega PG SELL (rega beli emas).

Perlu berpayslip indah nak meli emas tok? Sik perlu. Asal ada cash boleh beli emas tok. Orang pencen, orang bekerja, anak masih universiti pun boleh meli…

Lekak kamek beli apa kamek polah? Lekak beli, kitak dapat emas.. Simpan tempat selamat. Ya ajak.. Sikda gago bercarik orang pa ndah..

Sik berani nyimpan di rumah, ada tempat lain pakei simpan? Simpan di Public Gold. Caj sangat murah 0.5% daripada harga PG SELL. Minimum caj is RM20 setahun!

Ok katalah kamek meli emas 250 gram apa kamek dapat? Kitak dapat jongkong emas 250 gram & sijil ketulenan emas ya..

Gine nak tauk tulen kah sik? Jangan riso. Di ofis Public Gold ada mesin densimeter. Khas untuk ngecek tulen kah sik emas. Sama model dipakei sidak Bank Rakyat dengan Agrobank. Kitak nak ngecek gelang tangan bini kitak tulen kah sik pun boleh juak..

Apa kenak rega beza emas Public Gold dengan pasar jauh murah? Harga Public Gold lebih murah per gram kerana di acuan senang dipolah, ada kilang sendiri (siap dapat award Malaysian Book of Record gik).. Harga emas di pasar jauh lebih mahal sebab sidak dah include sekali kos sewa kedey, elektrik, gaji security guard di masuk dalam kos rega emas..

Harga emas nang sik pandei turun kah? Selagi mana US print duit & demand permintaan emas dari seluruh dunia ada selagi ya emas makin mahal.. Pernah kitak dengar rega emas makin murah? Sik nak.. Rumah pun sama, sik pandei turun rega.. Sebab deduak ya dinamakan ASET.

Apa kegunaan meli dinar emas & jongkong? Mun kitak belum nikah, jadikan sebagai mas kahwin & wang hantaran (sikda gik orang pakei cheque nektok).. Mun udah nikah, iboh gago bercarik nikah duak. Bagi pihak perempuan, berik la hadiah jongkong emas or dinar emas dengan husband kitak masa annivesary!

Zakat emas gine? Mun emas kitak simpan LEBIH dari 85 gram and dah simpan setawun baruk kitak ada zakat.. Dunia untung sebab rega emas nait, akhirat apatah lagik. Complete 5 rukun..

Emas tok dapat diwaris kah sik? Kenak nya sik. Senyum lawyer berbagi dengan waris kitak. Senang ajak. Satu untuk kau, satu untuk aku.. Mun nyimpan cash dalam bank, tunggu mahkamah kata boleh baruk dapat berbagik.

Kamek gik mudak. Untung sik ngeloan meli emas? Good debt! Sebab rega nya makin bertambah. Mun kitak nanyak ngeloan makei meli rim tayar cepat kamek jawab rugi! Ekot pengalaman kamek sik sampei 5 tawun dah boleh settle loan.

Apa beza emas Public Gold dengan produk lain? Simple ajak: Harga emas per gram, sijil ketulenan & paling penting spread margin nya berapa percent

Berapa lamak nak dapat untung pelaburan emas tok? Medium long term. Advisable lebih kurang setahun..

Mun nak nikah bagus sik meli emas ooo? Diat gambar debah tok.. Judge yourself..

Ok puas hati dengan jawapan kitak fizul. Gine cara nak beli?

Beri nama penuh, email, no phone and emas yang kitak maok beli..

Hantar ke 019-8884452

Advertisements

Sila tinggalkan komen anda!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s